Bitcoin-knooppuntentelling raakt nieuwe recordhoogte

Te midden van een toenemend wantrouwen ten aanzien van bewakingsoplossingen en recente upgrades van de Bitcoin Core, beginnen steeds meer Bitcoiners hun eigen knooppunten te runnen.

Het aantal Bitcoin-knooppunten is op een historisch hoog niveau

Het aantal Bitcoin-knooppunten is op een historisch hoog niveau, met 11.558 bereikbare knooppunten die momenteel actief zijn, volgens Bitnodes.io. Een andere Bitcoin-netwerktracker, coin.dance, berekent het totale aantal Bitcoin-knooppunten op 11.613, wat net boven de vorige high van 11.250 die deze maand is ingesteld.

De Bitcoin Core software update 0.21.0 werd op 14 januari 2021 vrijgegeven voor publieke download en is momenteel de vierde meest gebruikte versie van de software onder de nodes.

Er zijn momenteel 619 nodes die deze versie van de software draaien, wat ongeveer 5,5% vertegenwoordigt van alle nodes die een of andere versie van Bitcoin Core draaien. Bijna 5.000 nodes draaien nog steeds de op één na meest recente versie van Bitcoin Core, 0.20.1, die nog steeds het meest populair is.

De nieuwste versie van Bitcoin Core introduceert ook een manier om meer voorspelbare testnetten te creëren en implementeert Taproot consensus regels zonder ze te activeren op het hoofdnet.

De veranderingen zullen uiteindelijk dienen om de privacy in Bitcoin-transacties te verhogen, aangezien Taproot ervoor zorgt dat de output niet langer uitgavencondities onthult die in eerdere implementaties onnodig blootgelegd zijn. Het verwijderen van onderscheidende kenmerken van transacties zal ook helpen om Bitcoin een meer fungibele asset te worden, dichter bij het oorspronkelijke voorstel van Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto voor „digitaal geld“.

Tot 25% van alle beschikbare Bitcoin-knooppunten

Tot 25% van alle beschikbare Bitcoin-knooppunten draaien op het verborgen netwerk Tor, waardoor de compatibiliteit van Bitcoin Core 0.21.0 met de verborgen diensten van Tor versie 3 essentieel is, aangezien de verborgen diensten van versie 2 later dit jaar zullen worden afgeschreven. Het draaien van een Bitcoin-client met behulp van Tor voegt een laagje privacy toe door het IP-adres van een aangesloten knooppunt te verdoezelen.

Volgens Satoshi wordt een robuuste hoeveelheid onafhankelijk opererende knooppunten als essentieel beschouwd voor het succes van Bitcoin, omdat de fundamentele waarde ervan afhangt van het vermogen om gedecentraliseerd te blijven. Het runnen van een node is ook een veiligere manier om Bitcoin zelf te bewaren, en een praktijk die wordt toegepast door een aantal houders die steeds meer op hun hoede zijn voor bewakingsdiensten.

Voorheen bekend als Bitcoin QT, is Bitcoin Core een softwareclient ontwikkeld door Wladimir J. van der Laan die gebaseerd is op referentiecode geschreven door Satoshi. Het is veruit de meest populaire implementatie van het Bitcoin-protocol, met 98,5% van alle knooppunten die een versie van de Bitcoin Core software draaien.

De toename van het aantal Bitcoin-knooppunten is gecorreleerd met een toename van het aantal Lightning Netwerkknooppunten en -kanalen, die eveneens een hoogtepunt bereiken.